luni, 10 decembrie 2012

Mananca pentru a-ti hrani celulele, nu doar pentru a-ti potoli foamea…



     



    

Majoritatea dintre noi mananca atunci cand le e foame orice le cade in mana, de cele mai multe ori in graba, fara a se bucura de masa propriu zisa, netinand cont de necesarul zilnic de nutrienti al organismului nostru, doar pentru a umple stomacul si pentru a satisface nevoia de satietate.
Ca sa incepem sa ne hranim corect ar trebui sa stim ca prin ceea ce mancam si bem prelungim sau micsoram durata de viata a celulelor noastre, cele mai mici unitati de viata ale corpului nostru, considerate mici fabricute. Fiecare celula ar trebui hranita corespunzator si constant, iar deseurile ar trebui eliminate eficient.
Daca acest lucru nu se intampla, celulele vor  functiona insuficient sau vor muri.
De asemenea ar trebui sa stim, ca daca apa pe care o bem nu este suficient de curata, celulele vor sta scaldate in  deseuri.
Ne am obisnuit sa mancam foarte multa mancare procesata, nestiind sau netinand cont ca majoritatea substantelor nutritive din alimente se distrug in totalitate la o temperatura de peste 40 grade Celsius si uitand de asemenea ca stramosii nostrii mancau toata hrana neprocesata si dadeau mare importanta meselor.
Nu sunt adepta mancarii RAW( hrana cruda) dar nici nu sunt de acord sa mancam numai hrana procesata, fara a tine cont de nevoile organismului nostru.
O alta greseala a omului contemporan este comoditatea, cu totii ne ducem sa ne facem piatza din supermarketuri, dar oare cati dintre noi au obiceiul de a citi etichetele de pe produse?
Mi am facut un obicei din a ma uita in cosurile clientilor din supermarketuri si am constatat ca aproximativ 90%  dintre acestea contineau numai mancare de proasta calitate, incepand de la mezeluri din cele mai fine dar cu un continut bogat de E-uri,carne injectata si dublata ca si cantitate cu binecunoscuta “saramura”, sucuri carbogazoase,fructe si legume de import, apa de proasta calitate,branzeturi fine dar procesate dubios,paine plamadita cu premixuri nicidecum dupa reteta bunicii si lista poate continua…
Traim intr o societate care ne livreaza zilnic “stres la pachet”,mancam ceea ce ne ofera supermarketurile , fara a face efortul de a ne informa asupra fiecarui produs in parte si ne asteptam sa nu ne afecteze una din multitudinile de boli “ la moda”?
Multi dintre cei cu care am vb despre asta, mi au spus ca este imposibil sa traiesti sanatos in zilele noastre si ca nu putem evita mancarea de proasta calitate.
Eu sunt de alta parere, imposibil nu este, doar ca necesita ceva efort, in loc sa mergem la supermarket mereu, putem sa ne cumparam legumele si fructele autohtone  de la piata, ele nu trebuie sa arate ca si cand ar fi pictate, orice “defect” al unui fruct ne arata ca n a fost modificat sau “ajutat”; de asemenea fiecare dintre noi isi poate gasi o sursa din mediu rural de unde isi poate procura carnea.
Cat despre mezeluri si sucuri carbogazoase ar trebui eliminate pentru totdeauna din alimentatia zilnica.
E-urile  din alimentele de proasta calitate sunt in cantitati mici, dar noi le consumam zilnic, iar unele din ele nu reusesc sa se mai elimine niciodata din organism chiar daca am renuntat la obiceiurile nesanatoase.
Daca sunteti obisnuiti sa mancati hrana procesata, nu uitati niciodata ca trebuie sa suplimentati zilnic cu legume si fructe proaspete  de calitate, cu multe salate de sezon, cu suc preparat de tine prin stoarcerea legumelor si fructelor si nu in ultimul rand cu ceaiuri.
Invatati sa cititi etichetele, invatati sa puneti intrebari despre produse, invatati sa renuntati la ce va face rau chiar daca are gust bun, invatati sa va procurati hrana sanatoasa, invatati sa va bucurati de masa, nu sa mancati un sandwich pe fuga,invatati sa preveniti ca i mult mai greu sa tratati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu