Majoritatea
dintre noi mananca atunci cand le e foame orice le cade in mana, de cele mai
multe ori in graba, fara a se bucura de masa propriu zisa, netinand cont de
necesarul zilnic de nutrienti al organismului nostru, doar pentru a umple stomacul
si pentru a satisface nevoia de satietate.
Ca sa
incepem sa ne hranim corect ar trebui sa stim ca prin ceea ce mancam si bem
prelungim sau micsoram durata de viata a celulelor noastre, cele mai mici
unitati de viata ale corpului nostru, considerate mici fabricute. Fiecare
celula ar trebui hranita corespunzator si constant, iar deseurile ar trebui
eliminate eficient.
Daca acest
lucru nu se intampla, celulele vor
functiona insuficient sau vor muri.
De asemenea
ar trebui sa stim, ca daca apa pe care o bem nu este suficient de curata,
celulele vor sta scaldate in deseuri.
Ne am
obisnuit sa mancam foarte multa mancare procesata, nestiind sau netinand cont
ca majoritatea substantelor nutritive din alimente se distrug in totalitate la
o temperatura de peste 40 grade Celsius si uitand de asemenea ca stramosii
nostrii mancau toata hrana neprocesata si dadeau mare importanta meselor.
Nu sunt
adepta mancarii RAW( hrana cruda) dar nici nu sunt de acord sa mancam numai
hrana procesata, fara a tine cont de nevoile organismului nostru.
O alta
greseala a omului contemporan este comoditatea, cu totii ne ducem sa ne facem
piatza din supermarketuri, dar oare cati dintre noi au obiceiul de a citi
etichetele de pe produse?
Mi am facut
un obicei din a ma uita in cosurile clientilor din supermarketuri si am
constatat ca aproximativ 90% dintre
acestea contineau numai mancare de proasta calitate, incepand de la mezeluri
din cele mai fine dar cu un continut bogat de E-uri,carne injectata si dublata
ca si cantitate cu binecunoscuta “saramura”, sucuri carbogazoase,fructe si
legume de import, apa de proasta calitate,branzeturi fine dar procesate
dubios,paine plamadita cu premixuri nicidecum dupa reteta bunicii si lista
poate continua…
Traim intr o
societate care ne livreaza zilnic “stres la pachet”,mancam ceea ce ne ofera
supermarketurile , fara a face efortul de a ne informa asupra fiecarui produs
in parte si ne asteptam sa nu ne afecteze una din multitudinile de boli “ la
moda”?
Multi dintre
cei cu care am vb despre asta, mi au spus ca este imposibil sa traiesti sanatos
in zilele noastre si ca nu putem evita mancarea de proasta calitate.
Eu sunt de
alta parere, imposibil nu este, doar ca necesita ceva efort, in loc sa mergem
la supermarket mereu, putem sa ne cumparam legumele si fructele autohtone de la piata, ele nu trebuie sa arate ca si
cand ar fi pictate, orice “defect” al unui fruct ne arata ca n a fost modificat
sau “ajutat”; de asemenea fiecare dintre noi isi poate gasi o sursa din mediu
rural de unde isi poate procura carnea.
Cat despre
mezeluri si sucuri carbogazoase ar trebui eliminate pentru totdeauna din
alimentatia zilnica.
E-urile din alimentele de proasta calitate sunt in
cantitati mici, dar noi le consumam zilnic, iar unele din ele nu reusesc sa se
mai elimine niciodata din organism chiar daca am renuntat la obiceiurile
nesanatoase.
Daca sunteti
obisnuiti sa mancati hrana procesata, nu uitati niciodata ca trebuie sa
suplimentati zilnic cu legume si fructe proaspete de calitate, cu multe salate de sezon, cu suc
preparat de tine prin stoarcerea legumelor si fructelor si nu in ultimul rand
cu ceaiuri.
Invatati sa
cititi etichetele, invatati sa puneti intrebari despre produse, invatati sa
renuntati la ce va face rau chiar daca are gust bun, invatati sa va procurati
hrana sanatoasa, invatati sa va bucurati de masa, nu sa mancati un sandwich pe
fuga,invatati sa preveniti ca i mult mai greu sa tratati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu