vineri, 20 decembrie 2013

Mezeluri






                            MEZELURI -produse procesate din carne
Asta e definitia gasita in dictionar.
Dar unde-i carnea?
Adevarata definitie oare care e?
O sa incerc sa dau o definitie corecta mezelurilor aflate in comert sau mai bine zis sa vedem impreuna compozitia acestora.
Continutul mezelurilor este: un maxim de 20% carne( asta e un caz fericit)de calitate inferioara, adica ce se poate procesa din picioare, gat, tocatura de oase, tendoane, grasimi, pielita,cca 60% slanina si sorici si apoi vine surpriza, multa apa, pentru a reduce costurile, ingrediente de proasta calitate cum ar fi: amidon, soia,grasimi vegetale si nu in ultimul rand pentru  satisfacerea maxima a papilelor gustative se adauga din belsug arome, conservanti, indulcitori,coloranti.
Cu alte cuvinte, inafara de acea infima urma de carne, pe etichete putem citi urmatoarele:glutamat de sodiu(E261), nitriti, nitrati, carmin,acid ascorbic,acid eritorbic,lactoza, dextroza, polifosfat de sodiu, potentiatori de gust,stabilizatori, etc.
Deci, ce mancam de fapt?
Stiati ca un consum de 50-100 g de mezeluri/zi, timp de 8 ani creste riscul de cancer gastric cu 145%, cancer de colon cu 50%, cancer pulmonar cu 16%, cancer pancreatic cu 68%, cancer mamar cu 64%, cancer prostatic cu 124%.
Nu spun, ca toti cei care consuma mezeluri, se vor imbolnavi fara doar si poate de cancer, deoarece fiecare organism este diferit de un altul, insa riscul este mare si nu stiu un motiv suficient de puternic, pentru care ar trebui sa ne asumam acest risc.
Ganditi-va de doua ori inainte de a avea curajul  sa consumati: salamuri, cremwursti,muschi “tiganesc”(afumarea se face cu un fum lichid care contine cele mai cancerigene hidrocarburi)sunca presata, parizer, pastrama, etc.
Sanatatea  am primit-o in dar de la Dzeu, noi trebuie doar sa avem grija de ea.